17 Eylül 2016 Cumartesi

BULAŞIK MAKİNESİNDE TUZUN ÖNEMİ







Bulaşık makinesinde tuzun görevi var mı? Tuz koymadan da bulaşıklar yıkanır mı? Tuz koymazsak makine zarar görür mü?..

”Bulaşık makinesi tuzuna alternatif yok”. Konuyla ilgili epey bir okudum, araştırdım ve sonunda gördüm ki bu ürün için ev yapımı bir alternatif yok. Neden yok peki?
Neden alternatif yok sorusunu cevaplamadan önce bir bakalım bu tuz nasıl bir tuzmuş ve ne işe yarıyormuş.
”Bulaşık makinesi tuzu saf sodyum klorürdür ve sert suyu yumuşatmaya yardımcı olarak, suyun temizleme özelliğinin artmasını sağlar. Bulaşık makinesi çalışmaya başladığında, tuz sudaki minerallere etkileşime girer ve iyonlar değişir böylece sabunun görevini yerine getirmesini sağlar. Sabun bulaşıklara yapışmaz ve yıkama sonrasında bulaşıkların yüzeyinde kalıntılar kalmaz.” (kaynak: wisegeek)
Bulaşık makinesi tuzu normal sofra tuzundan farklı olarak daha iri tanelidir, bundan dolayı suda yavaş yavaş çözünür ve makinenin yumuşatma bölümünün tıkanmasını engeller. Ayrıca kaya tuzu yada deniz tuzunun bulaşık makinesi tuzu yerine kullanılamamasının bir nedeni içerdikleri iyotlardan kaynaklanır. Makinede tuz kullanma amacı suyu minerallerden arındırarak yumuşatmaktır, ekstra mineral ilavesi suyun daha da sertleşmesini sağlamaktadır.
Bulaşık makinesi tuzu yerine kaya tuzu, deniz tuzu yada sofralık herhangi bir tuz kullanmanın bize bir faydası olmayacağına göre neden marketlerde satılan bulaşık makinesi tuzu almayalım? Çünkü bu tuzlar içlerinde topaklaşmayı önleyici, sentetik boya gibi katkı maddeleri içerebilirler.
Ev yapımı ürünleri denememizin amacın mümkün olduğunca zararlı olabilecek kimyasallardan uzak kalma çabasından değil miydi? Bulaşık makinesi tuzuna alternatif bulamadığım için bende organik olanını almayı tercih ettim. Hafızam beni yanıltmıyorsa eğer aldığım ilk organik marka temizlik ürünü bu oldu. İçindekiler kısmında ise şunlar yazıyordu ”Bulaşık makinesi tuzu, topaklaşmayı önleyen maddeleri, sentetik boyaları ve benzer katkı maddelerini içermeyen kristallendirilmiş saf tuzdur”.
2 kiloluk ürünün fiyatı 11.5 TL, markette satılan 1.5 kiloluk ürünün fiyatı ise yaklaşık olarak 6 TL. Bu tuz makineye en az 1 yıl yetiyor. Yani sonuç olarak fayda/maliyet analizi yaptığımızda organik ürün aslında o kadar da pahalıya gelmiyor.
Alternatif olarak limon tuzu (sitrik asit) kullananlar da var. Ama ben makineye zarar verme ihtimalini göze alamıyorum. Önerileriniz varsa eğer paylaşırsanız sevinirim.
Not: Bulaşık makinesinin tuzu bittiğinde 3-4 kere yıkama yaptırdım makineye. Sonuç; bulaşıklar çok lekeli çıkıyor. Yani tuz olmadan makineden iyi bir performans beklemek hayal gibi bir şey!



https://basityasamseruvenim.wordpress.com/2013/03/14/bulasik-makinesi-tuzuna-alternatif/








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BİLKEM POPÜLER

ETİKETLER