23 Ocak 2021 Cumartesi

Z KUŞAĞI YA DA Z NESLİ



Z KUŞAĞININ CEVABI...

GENÇLİĞE “SİZLER BU ÜLKENİN GELECEĞİSİNİZ!” GİBİ KLİŞE SLOGANLAR SÖYLEMEKTEN VAZGEÇİN!

GENÇLERİN NEREYE GİTTİĞİNDEN(!) ÇOK, YETİŞKİNLERİN NEREDE DURDUĞUYLA(!) İLGİLENMENİZ GEREKMİYOR MU?


Ben 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyim.

Yazılarınızı fırsat buldukça okuyorum.

Yazılarınızda sık sık “Gençlik nereye gidiyor?” türünden yakınmalarınız oluyor?

Gençlik derken herhâlde lise ve üniversite öğrencilerini kastediyorsunuz.

Bu durumda ben de nereye gittiğini çok merak ettiğiniz o grubun bir üyesiyim.

Madem bu ülkede yaşayan insanları gençler ve yetişkinler olarak ikiye ayırdınız, ben de siz yetişkinlere bazı sorular sormak istiyorum.

Bir köşe yazarı olarak gençlerin nereye gittiğinden çok, yetişkinlerin nerede durduğuyla ilgilenmeniz gerekmiyor mu?

Ülkenin başını belaya sokan olayların başaktörleri genelde gençler mi, yoksa yetişkinler mi?

Bu ülkede yüz binlerce öğrenci tek bir soru fazla yapabilmek için dirsek çürütürken, birileri sınav sorularını ve sorularla birlikte gençlerin hayallerini çaldı ve geleceğimizi çürüttü.

Bu soruları çalanlar lise öğrencileri miydi?

Milletin yüzüne baka baka yalan söyleyen siyasetçiler hangi üniversitede okuyor?

Sanatçı kimliğiyle her türlü ahlaksızlığı yapanlar ergen mi?

Din adamı sıfatıyla ekranlara çıkıp inancıma ve değerlerime küfredenler kaç yaşında?

Sinemada 7 yaş üstüne uygun olarak işaretlenmiş filmde bel üstüne çıkamayan yapımcılar kaç doğumlu?

Lütfen artık gençliğe laf söylemeyi bırakın da yetişkinlere bakın ve “Sizler bu ülkenin geleceğisiniz!” gibi klişe sloganlardan vazgeçin.

Çünkü sizler bu ülkenin bugünüsünüz.

Siz yaşadığınız günü bile kurtaramazken, yarınları kurtarma işini niçin bize ihale ediyorsunuz?

Kimin elinin kimin cebinde belli olmadığı, çarpık ilişkilerle dolu dizilere reyting rekoru kırdıran sizlersiniz. Kan damlayan, şiddet kusan senaryoları siz yazdırıyorsunuz.

Evlilik gibi kutsal bir müesseseyi, evlilik programlarında virane bir gecekonduya dönüştüren yine sizsiniz.

Youtube fenomenlerini seyrediyoruz diye ağlaşıyorsunuz.

Ama o fenomenlere film çektirip parayı götüren sizlersiniz.

Siz gece kulüplerinde kavga eden futbolcuları el üstünde tutarken, okul koridorlarında kavga eden öğrencileri disipline gönderemezsiniz.

Bir yandan her türlü rezilliği özgürlük olarak sunan, cinsiyetsiz bir toplum özlemiyle yanıp tutuşan yazarların kitaplarını okurken, bir yandan ailenin öneminden bahsedemezsiniz.

Yetişkinler para hırsıyla sürekli inşaat yaparak şehri betona boğarken, gençlerden geleceği inşa etmelerini bekleyemezsiniz.

Alttan bir sürü dersiniz var, bize üst perdeden ahlak dersi veriyorsunuz!

Size bir şey söyleyeyim mi? Yeni nesil pırıl pırıl. Hiçbir sıkıntı yok.

Asıl sıkıntı, yeni nesle eski nesilleri unutturan yetişkinlerde.

Son iki yılda kaç tane Türk filmi çekilmiş ve geçmişimizi anlatıyor. Kitapçıların çok satanlar rafındaki kitaplardan kaç tanesi gençlere ecdadını sevdirmek için yazılmış acaba?

Siz dedelerinizin emanetine sahip çıksaydınız, biz de yarınları emanet olarak kabul ederdik belki. Ama şu durumda hiç emanet alacak durumumuz yok! Kusura bakmayın!

Geçmişini unutturduğunuz bir nesle, gelecekten ödev veremezsiniz!

Bu yüzden aranızda, “Yeni nesil şöyle, yeni nesil böyle!” diye konuşup durmayı bırakın!

“Senin yaşında Fatih İstanbul’u fethetmişti!” diyerek demagoji de yapmayın!

Evet, 21 yaşındayım. Ama Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta değilim.

Çünkü benim babam II. Murad değil, hocam da Akşemseddin değil.

Zaten İstanbul'da artık Fatih’in fethettiği İstanbul değil.

Kalın sağlıcakla...

Alıntı





  •  Z kuşağı ya da Z nesli (genellikle Gen Z olarak da kısaltılır)

  • En yaşlı üyeleri yalnızca 20 yaşındadır. Z jenerasyonu 1998 ile 2016 arasında doğan bireyleri kapsar.
  • En dikkat çekici özelliği bilginin ve zamanın hızına çok kolay adapte olabilmeleridir. 
  • Teknoloji çağında büyümüş olmaları sebebi ile bilgiye aç olan bu kuşağın analitik düşünme yetenekleri dikkat çekici düzeydedir. 
  • Ödev yaparken diğer nesiller gibi ansiklopedi sayfalarından hiç özet çıkarmamış bu yeni nesil için bilgiye ilk elden erişim büyük önem taşır. 
  • Araştırmalar Z kuşağı, takım çalışması yerine daha çok bireysel hareket etmeyi tercih eder ve kendilerini ifade edebilecekleri alanlar oluşturmaya çalışır. 
  • Y kuşağının aksine 140 karakterlik metinlerin yerine emojiler ile iletişim kuran bu nesil istekleri konusunda oldukça kararlıdır.
  • Geçmişteki azla yetinmeyi bilen ve otoriteyi sorgusuz sualsiz kabul eden çalışanların yerine bilgili, azla yetinmeyen, her şeyi sorgulayan, beklentileri ve ihtiyaçları bitmeyen ve kendine zaman ayırmayı önemli bulan yeni nesil bir iş gücü ile karşı karşıyayız.
  • Başarısının, çalıştığı saatten çok yaptığı ve ortaya çıkardığı işler ile değerlendirilmesini talep eden Z kuşağı için maddi tatmin kadar manevi tatmin de oldukça önemli. 
  • Büyük ve küresel firmalar bu anlayışla harekete geçerek ofis ortamlarını yeniden dizayn etmeye başlıyor. Kısaca Z kuşağı dijital süreçlere son derece hâkim olmalarıyla iş hayatının dinamiklerini değiştirecek gibi görünüyor.
  • Şu anda iş hayatında daha çok stajyer olarak yer alsalar da bir kısmı iş hayatına girmiş durumda. 
  • Türkiye’de neredeyse 20 milyona ulaşan bu kuşağı anlamak şirketler için büyük önem taşıyor. 
  • Teknoloji sayesinde girişimcilik ve yaratıcılık yönleri oldukça fazla. 
  • Öte yandan her şeyin kısa süre içerisinde tüketildiği bir toplumda dünyaya geldiklerini göz önünde bulundurunca bilginin de kısa süre içerisinde eskiyeceğini düşündüklerini analiz edebiliriz. 
  • Bu durumun Z kuşağı için devamlı yenilik arayışı içerisinde oldukları anlamına gelmektedir.
  • Özgürlüklerine düşkün, seçici ve otoriteye meydan okuyan görüşleri ile iş dünyasına damga vuran milenyum kuşağına yeni alışmışken çok daha karmaşık bir kuşak olan Z kuşağı ile karşı karşıya kalacağız.
  • 2020'de tüm çalışanların %20'sinin Z Kuşağı'nın bir parçası olacağı tahmin ediliyor. Peki siz, hepsi birer hiper bağlantılı teknolojik gelişmelere kolayca ayak uyduran ve dünyanın ilk doğuştan dijital nesline hazır mısınız?




Z Kuşağının Liderleri!

Söz konusu bu genç kuşağın ihtiyaçları, beklentilerini ve farklılıklarını anladıktan sonra “Peki bu nesli nasıl liderler yönetmeli?” 

Biz gençlerin de içinde bulunduğu bu neslin ihtiyacı onlara hareket alanı sunan, anlamlı amaçlar sağlayan, hiyerarşiden kurtulmuş, hızlı karar ve aksiyon alan çevik takımlar kuran, girişimci bir çalışma atmosferi ve kurum kültürü yaratan,  onların bilgiye anında ulaşımını sağlayacak yapıyı inşa eden liderler. 

Bu ihtiyaç ve özelliklere göre kurum kültürünü ve yapısını başarıyla inşa etmiş organizasyonlar hızlı öğrenen, daha üretken ve girişimci Z kuşağıyla insanlığı bir adım daha ileriye götürecek.


X, Y, Z Kuşağı…


  • Kuşak, diğer bir deyişle nesil veya jenerasyon kelimeleri biyolojik ve sosyolojik (toplumsal) açıdan tanımlanabiliyor. 
  • Biyolojik olarak ebeveynlerin doğum tarihi ile çocuklarının doğum tarihleri arasındaki süre “kuşak” olarak ifade ediliyor. 
  • Ancak günümüzde ortalama çocuk sahibi olma yaşı geçmişteki ile aynı değil. Bu nedenle ortak bir kuşak tanımı yapabilmek için kuşak ifadesinin sosyolojik tanımını da dikkate almak gerekiyor. 
  • Sosyolojik açıdan kuşak; belirli bir zaman aralığı içinde doğmuş, benzer tarihî ve sosyal olaylara tanıklık etmiş, belirli olay ve olgulara yönelik ortak bir fikir, dünya görüşü ve deneyime sahip bir grup insanı ifade ediyor.
  • Şu Anda Kaç Kuşak Hayatta? Bilim insanları farklı görüşlere sahip olsa da genel olarak her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Buna göre şu anda hayatta olan altı kuşak var.


  • Alfa kuşağını ise 2025 yılından itibaren Beta kuşağı, ardından da Gama ve Delta kuşakları takip edecek.
  • Her toplum için ortak bir kuşak tanımı yapmak hayli zor. Peki ama neden? Çünkü her ülkenin belirli dönemlerde yaşadığı deneyimlerin farklı olması ve ülke içinde farklı sosyal yapıların bulunması nedeniyle bu araştırmalarda tutarlı sonuçlar elde edilemiyor. 
  • Ancak bu durum Alfa kuşağı için farklı olabilir. Çünkü Alfa kuşağı için dünyanın fiziksel sınırları neredeyse ortadan kalkmış durumda. Onlar dünyanın farklı coğrafyalarında olsalar da aynı filmi izleyip, aynı müziği dinleyip, aynı dünya gündemini takip edebiliyor. Dolayısıyla önceki kuşaklardan farklı olarak Alfa kuşağını tanımlamak için daha tutarlı öngörüler yapılabilir.


  • Alfalar, küresel kuşak veya ekran kuşağı olarak da isimlendiriliyor. 
  • Alfa kuşağının tüm bireyleri yeni bir yüzyılda doğdu. Bu nedenle öncekilerden tamamıyla farklı bir kuşak olarak görülüyorlar. 
  • Kuşaklarla ilgili çalışmalar yürüten araştırmacılar X, Y ve Z kuşaklarından sonra bu kuşağı, alfabenin başına dönüp A, B veya C harfleri ile ifade etmediler. Çünkü bunun eskiye dönüşü ifade ettiği düşünülebilirdi. 
  • Tüm bireyleri ile yeni yüzyılın nesli olması nedeniyle yeni bir başlangıç olarak görülen Alfa kuşağı, adını Yunan alfabesinin ilk harfi olan Alfa’dan alıyor.
  • Alfa kuşağının en büyüğü şu an 10 yaşında. Y kuşağının çocukları olan Alfalar, Gama kuşağının (2040-2054) da ebeveynleri olacak.

  • Alfalar internetin hayatın her alanında olduğu bir dünyaya geliyor. Alfa kuşağının bütün bireyleri muhtemelen 5G, yapay zekâ, otonom araçlar, akıllı saat, Siri, Airpod kulaklıklar, iPad, Instagram, Snapchat gibi dijital teknolojileri yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olarak görecek.
  • Alfa kuşağından önceki dönemlerde savaşlar, sonrasında artan doğum oranları, yaşanan ekonomik krizler, internetin icadı, bilginin dünyanın farklı yerlerindeki farklı kişiler tarafından ortaklaşa oluşturulabilmesi kuşakların yaşam tarzını belirlemişti. Alfaların yaşam tarzını belirleyen en etkili unsur ise teknoloji.

  • Günümüzde teknoloji çok hızlı şekilde gelişiyor. Şu anda Alfa kuşağı bu gelişime çok hızlı şekilde uyum sağlıyor. Ancak geçmişte durum öyle değildi. Örneğin radyonun 50 milyon kullanıcıya ulaşması için 38 yıl geçmesi gerekmişti. Televizyon 13 yıl, iPod 4 yıl, internet 3 yıl, Facebook 1 yıl, Twitter 9 ay ve Pokemonun Go ise sadece 19 gün içinde 50 milyon kullanıcıya ulaştı.
  • Alfa kuşağı ekran kuşağı olarak da adlandırılıyor. Çünkü dijital ekranlar Alfa kuşağı için bazen emzik, bazen eğlence aracı, bazen de eğitim materyali işlevi görüyor. Ancak ekran teknolojilerinin Alfa kuşağını nasıl etkileyeceği henüz tam olarak bilinmiyor.
  • Alfa kuşağının ebeveynlerinin yaşı önceki kuşaklar kadar küçük değil. Çok fazla kültürel çeşitlilikle karşılaşıyorlar, sosyoekonomik durumları geçmişe göre daha iyi, eskiye oranla daha az bireyden oluşan çekirdek aile yapısı içinde büyüyorlar ve daha uzun yaşam beklentisine sahipler. Alfa kuşağının yetiştirilme şekli de önceki kuşaklardan farklı. Örneğin Alfa kuşağının ebeveynleri olan Y kuşağı sık sık iş değiştiriyor, çocuk bakımında teknolojik cihazlardan ve aile dışındaki insanlardan destek alıyor.
  • Alfalar hakkında en doğru bilgi ise onların gelişim dönemlerinin araştırılmasıyla elde edilebilir. Bu amaçla yapılan çalışmalar Alfa kuşağının ekrana daha fazla maruz kalacağını, dikkat sürelerinin daha kısa olacağını, dijital okuryazarlık becerilerinin gelişmiş olacağını gösteriyor. Ancak daha az insanla temas kuracakları için muhtemelen sosyal beceriler konusunda aynı performansa sahip olamayacaklar.






Kaynaklar:


Mccrindle, M., “The ABC of XYZ.”, Norwest: McCrindle Research Pty. Ltd., 2014.
McCrindle, M., Fell, A., “Understanding Generation Alpha.”, Norwest: McCrindle Research Pty. Ltd., 2020.
Jha, A., “Understanding Generation Alpha.”, OSF Preprints, 2020.
Nagy, A., Kölcsey, A., “Generation Alpha: Marketing or Science.”, Acta Technologica Dubnicae, Cilt 7, Sayı 1, s. 107-115, 2017.
 https://2qean3b1jjd1s87812ool5ji-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/images/GenZGenAlpha.pdf
https://mccrindle.com.au/insights/blogarchive/gen-z-and-gen-alpha-infographic-update/
 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BİLKEM POPÜLER

ETİKETLER